En sık karşılaştığım sorulardan biridir “Öğretmenim bizim çocuk neden hiç kitap okumuyor?” sorusu. Böyle bir soru karşısında veliye ilk sorduğum soru; “Siz okuyor musunuz” dur?
Bunu cevabı tahmin edeceğiniz gibi evettir. “Ne zaman okuyorsunuz?” diye sorduğumda ise aldığım cevap vakit bulduğumda oluyor genellikle.
Boş zamanlarda yapılan aktiviteler:
Televizyonun hayatımıza girmesi, sınav sistemine odaklı milli eğitim politikaları ve internet kullanımı gibi etkenler ile zaten az olan okuma alışkanlığımız iyice azaldı. Sık sık “Çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ne yapmalıyız?” gibi yazılar görürüz.
Bana göre eğer çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak, çocuklarımızı kitaplarla bebekken tanıştırmalıyız. Çocuklar söyleneni değil gördüklerini daha çok yaparlar. Anne ve babalarını taklit ederler. Etrafında sürekli kitap okuyan anne babasını, kendisine kitap okunduğunu gören çocuk kitap okumanın eğlenceli, güzel bir şey olduğunu düşünür. Evde bir kitaplık mutlaka olmalıdır ve tüm aile bireylerinin kitap okuduğu okuma saatleri oluşturulmalıdır. Kitaplar sadece kitaplıkta değil evin her yanında olmalıdır.
Çocukları okuyacakları kitapların seçimi konusunda serbest bırakmalıyız. İlk başlarda çizgi roman ile başlayan alışkanlık büyüdükçe ilgi alanlarına göre şekillenecektir. Her alışverişe çıktığımızda mutlaka bir kitapçıya uğrayıp kitaplara bakmalıyız. Çocuklarımıza ilgi alanlarına göre kitap seçme olanağı tanımalıyız. Onları kitap fuarlarına götürmeliyiz.
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması konusunda Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın dikkat çektiği dört nokta vardır;
- Çocukluk dönemi kişiliğin oluştuğu dönemdir.
- Okuma, sağlıklı ve gelişmiş bir kişiliğin temel taşlarından birisidir.
- Ebeveyn ve öğretmen, çocuğa okuma alışkanlığı kazandırma ve geliştirmede doğrudan sorumlu kişilerdir.
- Okuma alışkanlığı, ancak çocukluk döneminde kazanılır.
Bu dört noktanın bilincine varılması, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasına etki eder. Genel olarak ebeveynin çocuğuna göstereceği ilgi ve vereceği destek çocukların bugün ve gelecekte okuyan, ne istediğini bilen bireyler olmasını sağlayacaktır.
Zehra GÜÇLÜ
Sınıf Öğretmeni