İngilizcenin ana dil olarak tanımlandığı ve yetersiz olduğu düşüncesiyle son yıllarda önemli bir yer edinmiş ikinci yabancı dil, birçok eğitim-öğretim kurumlarında hem velilerin hem de çocukların gözünde soru işaretleri barındırıyor. Fransızca ve Almancanın yıllardır okullarımızda ikinci yabancı dil olarak öğretildiği düşünülürse, bu dilleri geliştirmek için bir şekilde kaynaklar bulunabiliyor veya bilir kişiler sayesinde akıllardaki soru işaretleri sona erdirilebiliyor. Başlığımda ‘’ikinci yabancı dil’’ ifadesini kullanarak genel bir sorunu açıklamaya çalışmak ya da hatırlatmak istesem de, aslında kaynak sıkıntısı çektiğimiz ‘’İspanyolca’’ hakkında bilgilendirmek istiyorum. İspanyolca bildiğimiz gibi dünyada en çok konuşulan dillerden biri olmasıyla son yıllarda ülkemizde çok popüler bir dil haline gelmiştir. Fakat sorun şu ki; günümüzde hangi özel okula adımımızı atsak bu dille karşılaşır ancak bu dil konusunda çocuklarımıza nasıl yardımcı olacağımızı bilemeyiz. Bunun çeşitli sebepleri var elbette. İspanyolca kaynak materyallerini satan yayınevlerinin beş parmağı geçmemesi, internet üzerinde yer alan kaynakların her zaman güvenilir olmaması ve elbette ki anne, babaların dile dair hiçbir fikri olmaması. Son bahsettiğim fikir sahibi olmama konusunu çok doğal karşılıyoruz elbette. Ancak sonrasında anne, babalarda kaygı görüyoruz ve gözlemliyoruz. ‘’Nasıl yardımcı olacağız?’’, ‘’Yardımcı birini mi bulsak?’’, ‘’Ne yapalım hocam, biz de mi öğrenelim?’’ vb.
Bu insanlara çok hak veriyorum. Bu yazımda en azından anne, babaların bu kaygılarını bir nebzede olsa rahatlatmak istiyorum. Çocuklarınıza yardımcı olacaksınız ama unutmayın, İspanyolca bir ders değil, bir iletişim aracıdır. Yardım edeceğimiz zaman bunu hep aklımızın bir köşesinde tutmamız gerekir. Yoksa bu branş hepimize zor gelir. Geçilmesi gereken bir ders olur, sıkıcı olur, anlamsız olur…
Durumu netleştireyim o zaman; çocuğunuz İngilizce öğreniyor. İngilizceyi öğrenmesi için evde ona yardımcı oluyorsunuz, öğretmenlerinin verdikleri dijital kaynakları olabildiğince kullanmaya çalışıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki, başka bir dil ortaya çıkmış. Genel olarak şu kanıya varıyorum, İspanyolcaya yeni başlayan çocukların yüzde 80’ninde çok ciddi bir heyecan görüyorum. Bu nedenle bir – sıfır öndeyiz. Rahat olalım. Peki, biz ebeveynler olarak nasıl destekleyeceğiz? İşte bir kaç adımda yapabileceklerinizi sıralıyorum:
1) İspanyolcaya okulda maruz kalınan ders saatinden sonra, gün sonunda eve geldiklerinde onlara ne öğrendiklerini sorun. Zaten size öğretmeye çalışacaklardır. Sıkılmıyorsanız onunla sizde öğrenin. Elinizden geldiği kadar tabii…
2) Dijital ortamda, Türkçe-İspanyolca ya da İspanyolca-Türkçe sözlük kullanmayın. Eğer ana dilde sözlük kullanmak istiyorsanız İnci Kut’un İspanyolca-Türkçe, Türkçe-İspanyolca sözlüğünü kullanın. Eskidir, ansiklopediyi andıran kalın bir görüntüsü vardır. Çocukların çoğu, hayatlarının tümünü dijital ortamda geçirdikleri için bu büyük sözlükleri açıp kelime aramaktan keyif alabiliyorlar. Ha yok, bu kalın kitaplar bize ağır derseniz ‘’ www.wordreference.com’’ üzerinden İngilizce-İspanyolca ya da İspanyolca-İngilizce dijital arama gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sözlük ‘’Apple Store’’da bulunur. Bu nedenle telefon ya da tabletlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Lütfen ‘’Google Translate’’ kullanmayız.
3) Ülkemizde, İnkaş Yayınevi, ana yayınevi olan ‘’Edinumen’’in çeşitli İspanyolca kaynak kitaplarını satışa sunmaktadır. ‘’Edinumen’’ tarafından geçen sene çıkarılan bir oyunu anlatmak istiyorum: ‘’Guadalingo’’. ‘’Guadalingo’’ İspanyolca dil öğreniminde özellikle ev ortamında kullanılabilen dijital bir simülasyon oyunudur. Tıpkı oynadığımız ‘’Sims’’e benzer niteliktedir. Oyun içerisinde çocuk kendi karakterini yaratıp sanal alemde yaşar. Güzel olan ise, karakterin devamlılığının sağlanması için ekrana sürekli eşleştirme, çoktan seçmeli, dinleme becerisini geliştiren İspanyolca sorular belirir. Çocuk bu sorulara doğru yanıtları verdikçe oyun ilerler. Ayrıca çok çeşitli temalarda kelime bilgisini hem eğlenerek hem de öğrenerek rahatlıkla geliştirebilir. Linke buradan ulaşabilirsiniz. Tek dezavantajı ücretli olmasıdır. Ancak incelemenizi, en azından demo versiyonunu denemenizi tavsiye ederim. Link: https://edinumen.es/guadalingo/
4) ‘’İspanyolca okuma kitaplarını nereden bulabiliriz?’’ sorusuyla çok karşılaşıyorum. Bu sıkıntılı bir konu. Çünkü çoğunlukla çocuk kitaplarının seviyeleri, bizim çocuklarımıza ağır gelebiliyor. Okuduğunu anlayabilmek çocukta öğrenme isteğini daha da arttırıyor. Bu nedenle konu hassas… Anlamadığı bir kitabı okuması demotive edebilir. Ama yine de şu yayınevlerinin internet sitelerine girerek, seviyelere göre çeşitli İspanyolca hikaye kitapları bulabilirsiniz:
Bunun yanında, Taksimde olan ‘’Cervantes Enstitüsü’’ nün kütüphanesine yıllık üye olabilir, buradan bir takım okuma kitapları ödünç alabilirsiniz. Kütüphanenin çalışma saatleri enteresandır, gitmeden önce mutlaka internet sitesinde teyit etmenizi öneririm. Ayrıca ‘’Cervantes Enstitüsünde’’ her ay düzenli olarak İspanyol kültürü ile ilgili film gösterileri, atölyeler, etkinlikler yapılmaktadır. Bu tip etkinliklere katılmak, dile olan ilgiyi arttıracaktır. Link: https://estambul.cervantes.es/tr/default.htm
5) Kelime bilgisini arttırmak adına ve öğrendikleri yabancı kelimeleri hatırlamayı kolaylaştırmak adına, her hafta öğrendikleri beş kelimeyi postitlere yazıp en çok görsel hafızaya maruz kalınan alana yapıştırın. Çok klasik bir yöntem olduğunu biliyorum ama çok işe yarıyor.
6) İspanyolca müzikler dinleyin. Neyse ki müzik konusunda çok ilerideyiz. Youtube’da özellikle farklı müzik türlerine göre aramalar yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra ‘’ https://lyricstraining.com/ ‘’ web sitesinde dil tercihini İspanyolca olarak değiştirebilir, şarkı sözlerinde kayıp olan boşlukları dinleyerek doldurabilirsiniz. Çok eğlenceli olduğunu düşünüyorum, tabii dinleme becerisini geliştirmemiz gerekir. Müzikal bir dille uğraşıyoruz 😊
7) Evin duvarlarını çeşitli görsellerle şenlendirelim: renkler, sayılar, alfabe, fiil çekimleri İspanyolcanın temel konularıdır. Bunların daha iyi içselleştirilmesi için odalara renkli görseller asabiliriz. Renklerle ilgili bir örnek buradan sizlerle paylaşıyor olacağım:
İleri seviyelerde ise korkulu rüyamız, fiil çekimleri oluyor. Bununla ilgili yine bir tablo hazırlayabilirsiniz. Yine hatırlatmak istiyorum, konuya vakıf olmamız gerekmiyor bunları yapmak için. Onlara gösterdiğiniz de onlar yapacaktır. Fiil çekimlerinin gözle görülür bir hal alması için ben böyle bir tablo yapıyorum. Belki evinizin bir köşesine bunu yapmak isteyebilirsiniz:
Bu yazımda sizleri İspanyolcayı daha aktif hale getirebilme ile ilgili bilgilendirmeye çalıştım. Önerilerim hakkında düşüncelerinizi, aklınıza gelen bütün soruları l.gurel@kalevilkokulu.com mail adresim yoluyla bana sormayı unutmayın lütfen. Yeni maceralara başlıyoruz ve dünya vatandaşı olma yolunda attığımız ilk adımı eğlenceli hale getirebiliriz.
Lara Gürel
İspanyolca Eğitmeni
KALEV Eğitim Kurumları