Çocuğum Dışlanıyor Ne Yapmalıyım?

Arkadaş ilişkileri çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Aileden sonra yoğun etkileşime girdiği ilk kişiler arkadaşlarıdır.

Sosyal çevre ve gelişimi arttıkça daha çok arkadaş ihtiyacı duyar. İlkokula başlaması ile gruba dahil olma, lider olma isteği, popüler olma isteği artar. Bu sayede çocuk beğenildiğini hisseder. Kabul gördüğü durumlarda mutlu olur. Reddedildiğinde kızar, üzülür, içe döner. Bu durumda çocuk eve mutsuz gelir. Anne ve babalar çeşitli çözümler bulmaya çalışır. Zaman zaman onlarla üzülen anne baba, bu durumun sürekli olacağını düşünür ve kaygı duyar. Oysa ki küçük ip uçları ile çocuğumuza büyük yardımlar yapabiliriz. Okumaya devam et “Çocuğum Dışlanıyor Ne Yapmalıyım?”

Share

Dil Öğreniminde Ödevin Önemi…

Öğrencilerin ve bazen de velilerin korkulu rüyası ev ödevi. Ödev dendiğinde ayaklar geri geri gidiyor nedense. Oysa ödev, bir konuyu pekiştirmenin de en iyi yollarından biri…

Ödevlerin kontrolü sırasında bazı öğrencilerin düğüne vs. gittikleri için veya teyzeler, kuzenler geldiği için ödevlerini yapamadıklarını hatta ebeveynlerin çocukları bu konuda yüreklendirdiklerini duyuyorum. Ödev her şeyden önce çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirir. Ödevini yapmak isteyen çocuğa gerekli koşullar sağlanmalı, anne ve babaya yaşamın yoğun temposu içerisinde bu koşulları sağlamak bazen zor gelse de, bu konuda çocuğa destek olunmalı. Okumaya devam et “Dil Öğreniminde Ödevin Önemi…”

Share

Okul Öncesi Dönemde İnce Motor Becerileri

İnce motor beceriler el ve parmak kaslarının çalışmasıyla gerçekleşen hareketlerdir, örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç
taramak, çatal bıçakla yemek gibi. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerin gelişimi kadar, görsel dikkat de çok önemlidir.

Okul öncesi dönemde ince motor becerilerin gelişimi ile ilgili yapılan çalışmalar, becerilerin pratik edilmesini sağlayacak ve ilkokul sürecinde başlayan okuma yazma sürecine olumlu etki edecektir. Okumaya devam et “Okul Öncesi Dönemde İnce Motor Becerileri”

Share

Evde Yapabileceğimiz Eğlenceli Aktiviteler

Soğuklarla gelen ve öğrencilerimizin yüzüne sıcak bir gülümseme yayan şubat tatili çocuklar ve çocuk kalanlar için kar demek, oyun demek! Bu oyunlar dışarıda çekişmeli kartopu savaşlarına katılmak kadar evde de yapabileceğimiz birçok eğlenceli aktiviteyi içerebilir. O nedenle tabletleri, bilgisayarları ve o çok akıllı telefonlarımızı bir kenarda unutalım ve hep beraber evde bir “ganimet avına” çıkalım.

Çoraptan Kardan Adam
Malzeme bulma derdi yaşamayacağımız ve kendi oyuncağını yaratma adımlarında çocuğumuzla beraber çok keyif alacağınız bir çalışma bu. Çocukların genellikle ilk tepkisi “Çoraptan kardan adam olmaz ki!” olabilir ama neden olmasın? Okumaya devam et “Evde Yapabileceğimiz Eğlenceli Aktiviteler”

Share

16 Maddede :) iyi bir tiyatro seyircisi nasıl olmalıdır?

A-Oyun öncesi
1- İyi bir izleyici oyun nerde, saat kaçta, kimler tarafından oynanıyor gibi esaslar konusunda – en azından oyun günü- bilgi sahibi olmalıdır.
2- Oyun başlamadan 15 dk önce salonda olabilmek için trafiğe göre saat kaçta hareket etmesi gerektiğini hesaplayabilmelidir.
3- Oyun yaklaşık ne kadar sürüyor? kaç perde? vb ayrıntıları ilgililere danışarak öğrenmeli ve biletini elinde tutmalıdır.
4- Eğer kendisi çok uzun, çok kısa ya da çok kiloluysa bu durumu önceden tiyatro yetkililerine bildirmeli ve salonunun izleme düzenini sarsmamak için (tıpkı uçaklarda olduğu gibi ) uygun bir koltuk edinmelidir.
5- Koltuğuna oturmadan önce karnını doyurmuş, suyunu içmiş ve tuvaletini yapmış olmalıdır.
6- Üçüncü eli olarak gördüğü ve akıllı diye isimlendirdiği dostunu sessize almalıdır. Okumaya devam et “16 Maddede 🙂 iyi bir tiyatro seyircisi nasıl olmalıdır?”

Share

Halkoyunları Neden Çocuğumuzun Hayatında Olmalı?

Halkoyunlarının çocuklarımızın hayatında kesinlikle olmasının birçok sebebi var.

Çocuklarda özgüvenin oluşmasında halk oyunları dersinin etkisi büyüktür. Yapılan takım çalışmalarında içine kapanık ya da dikkati daha az olan çocukların sosyalleşmelerine yardımcı olur. Hep birlikte çıkmış oldukları bir gösteri çocuklarda başardım duygusunun açığa çıkmasını ve daha iyisini yapabilirim şeklinde motive olmalarını kesinlikle sağlar.

Özgüven kazanmasının yanında çocuğun ritim duygusunun gelişmesini, vücut – göz kordinasyonu gelişiminin sağlanması, sosyalleşmesi, kendi vücudunu tanımasını, psikomotor gelişiminin hızlanmasını, topluluk önünde kendini ifade edebilmesini sağlar.

Daha birçok yararı olan halk oyunları çocukların müzikle vücut hareketlerinin estetiksel gelişimini destekler. Müzik kulağının gelişimine ve bir çok yöreyi dans ile tanımasını sağlar.

Bunların yanında, belkide en önemlisi, bunu yurt dışında katıldığım festivallerde fazlasıyla gözlemleme fırsatı buldum; kültür ve geleneklerimize değer verilmesi gerektiği ve çocuklarımızın da bunu bilerek büyümesinin ne kadar önemli, kıymetli olduğu… Hem de halkoyunları anlamında bu kadar zengin bir coğrafyada…

Sevgiler

Mehtap GÜNEŞ
Halkoyunları Eğitmeni

KALEV İlkokulu

Share

7 Adımda İngilizce Okuma Çalışmalarında Çocuğunuza Destek Olun

Çocuğum İngilizce Okumayı Öğreniyor! Yazı dizisini oluştururken, hem ebeveynlere hem de öğretmenlere işin mutfağını gezdirmek ve bugüne kadar kimsenin onlara bu denli ayrıntılı olarak anlatmadığı yönlerini tanıtmayı amaçlamıştık. Birçok yöntem ve ipucunu okuyanlar, bunda sonraki süreçte akıllarının bir köşesinde bu bilgiler ışığında adım atarlarsa ne mutlu bize!

Serinin son yazısında ise ailelerin neler yapabileceğine odaklandık. Burada göreceğiniz adımlar, hem yabancı kaynaklardan hem de öğretmenlerin uzun yıllar boyunca tecrübe ettikleri durumlardan esinlenilerek ortaya çıktı. Öğretmenler ise velilerinin ‘Evde ne yapabiliriz?’ sorusuna bu yazıdan faydalanarak cevap vermek isteyebilirler.

3ing_1

Okumaya devam et “7 Adımda İngilizce Okuma Çalışmalarında Çocuğunuza Destek Olun”

Share

İngilizce Okumanın Mutfağına İniyoruz! Öğretmenlerin Sırları

Çocuğum İngilizce okumayı öğreniyor! Yazı dizisinin ikinci durağında işin mutfağından İngilizce okumayı öğrenirken öğretmenlerin en sık kullandıkları ve öğrencilerine öğrettikleri kelime çözümleme ipuçlarına göz atacağız.

İngilizce Okumanın Mutfağına İniyoruz

İngilizce öğretmenleri okumayı öğretirken belirli taktikler uygular ve zamanla çocuklara da bunları öğretirler. Böylelikle, okurken bir kelimeye takılan öğrenciler o kelimeyi çözümlemek için neler yapmaları gerektiğini bilirler.
Bir ebeveyn olarak bu ipuçlarını bilmeniz, çocuğunuz okurken yanında daha bilinçli bir şekilde bulunmanıza yardımcı olabilir. Okumaya devam et “İngilizce Okumanın Mutfağına İniyoruz! Öğretmenlerin Sırları”

Share

Çocuğum İngilizce Okumayı Öğreniyor!

Ülkemizde İngilizce okuma çalışmalarına erken yaşta başlanabiliyor. Henüz 1. sınıfa giden öğrenciler Türkçe ile birlikte İngilizce okumayı da öğrenme şansına sahip. Efsane Avcılığı: İki Dilli Çocuk Yetiştirmek yazımızda iki dilli olmaya değinmiş ve aslında bunun ne kadar önemli ve faydalı olduğunu paylaşmıştık. Yani ne kadar erken o kadar iyi demiştik.

Ve şimdi sadece ebeveynlerin değil aynı zamanda öğretmenlerin de faydalanabileceği bu yazı dizisinde, İngilizce okuma-yazma eğitimiyle ilgili bir yolculuğa çıkacağız.

ing_1

Türkçede 29 harf var ve bu harflerin çıkardıkları ses sayısı da 29’dur. Yani, her harf kendine has bir ses çıkarıyor. A harfinin sesi /a/dır ve nerede durursa dursun /a/ şeklinde okunur. Okumaya devam et “Çocuğum İngilizce Okumayı Öğreniyor!”

Share