Hadi Beynimizin “Kaydet Tuşu”na Basalım!

İçinde bulunduğumuz dönem bizi evlerimize hapsetmiş ve hiçbir şey yapamıyormuş gibi hissettiriyor. Bu sürecin ne kadar süreceği ile ilgili bilinmezlik ise hepimizde kaygı yaratıyor. Hele de evimizde yaşamımıza eşlik eden tatlı, minik yol arkadaşlarımız, çocuklarımız varsa.

Hayatımız bir anda bu kadar değişmişken, bu süreci çocuklarımızla birlikte en sağlıklı biçimde nasıl atlatabiliriz?

Hadi beynimizin kaydet tuşuna basalım!

Okumaya devam et “Hadi Beynimizin “Kaydet Tuşu”na Basalım!”
Share

Karantina Sürecinde Evdeyiz. Biraz Köklerimize Dönmeye Ne Dersiniz?

Corona günlerinde hepimiz evdeyiz.  Ekoloji derslerimizi de ev duvarlarının arasına hapsettik mecburen. Peki ne yapabiliriz diye bir düşünce aldı bizi. Evde en basit şekilde yetiştirebileceğimiz, döngülerine dahil olabileceğimiz canlılar neler olabilirdi?

Biz çocuklarımızla turşu yaparak başladık.  Ekmekle devam ettik. Şimdi ise kendi maya mantarlarımızı yetiştirmeye uğraşıyoruz. Sizler de kendi ürünlerinizi evde yapabilirsiniz. Kısaca size yaptıklarımızı anlatayım.

Maya mantarları evde kolaylıkla üretebileceğimiz mantarlar. Nedir maya mantarı? Bildiğiniz fermante ürünlerin fermante olmasını sağlayan mantarlar. Laktik asit ve etil alkol fermantasyonları evde kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz işlemler.

Çocuklarınızla turşu yapabilirsiniz örneğin. Turşu bir laktik asit fermantasyonu ürünüdür. Bir litrelik bir kavanoza sebzeler, iki-üç çorba kaşığı kaya tuzu, beş-on adet nohut, biraz şeker ya da bal, bir çay bardağı sirke, bir çay bardağı limon suyu koyun ve kalanını içme suyuyla doldurun. Kavanozu kapatıp, on beş gün bekledikten sonra turşunuz hazır olacaktır. Çocuklar turşuyu hazırlamaya ve daha sonrasında yemeye bayılıyorlar. Yapmanız gereken tek şey onlara hangi sebzeleri turşuya eklemek istediklerini sormak.  Sert sebzeler olursa daha iyi sonuç alırsınız.

Okumaya devam et “Karantina Sürecinde Evdeyiz. Biraz Köklerimize Dönmeye Ne Dersiniz?”
Share

Corona Günlerinde Sanat!

Bir süredir evdeyiz… En çok özlediğimiz şeydi aslında, Ev! Sevdiklerimizle daha uzun zamanlar geçirmenin hayaliydi bu vakitler, ancak biraz korku filmi tadında oldu kabul ediyorum…

“Gerçeküstücüler”in oyunu mu yoksa gerçekten de “biz büyüdük ve kirlendi dünya” mı bilemiyorum; şu ara sağlıklı olma halini korumak için en iyisi “evde” olmak. Korkuyu yenmenin en güzel yöntemlerinden biri ise sanat 😊

@sidedimes/ adlı bir instagram sayfasında günümüz dünyasının klasik tablolar üzerinden yorumlanması… Dahası instagram hesabında…

Ne diyorduk; eve kapandık diye sanat damarlarımızı koparmaya gerek yok; Mahmut Hoca’nın da dediği gibi okul her yerdir… 😃

Yaklaşık 15 gündür telefonumda ve web tarayıcımın sık kullanılanlarında olan bu uygulamalar keyifli zaman geçirmeme vesile oluyor gidemediğim ve göremediğim müzeleri, galerileri ve eserleri bu sayede gezmiş, görmüş ve dokunmuş oluyorum.

Öyleyse evde; çoluk çocuk, eş dost sanattan konuşmak isteyenler toplaşın telefonumdaki bazı siteleri/uygulamaları sizlerle paylaşacağım;

Bu uygulamaları ister yalnız gezin, isterseniz kol kola ailecek şöyle bir turlayın derim.

Okumaya devam et “Corona Günlerinde Sanat!”
Share

Evde Eğitim “Homeschooling” Yeni Mi?

Merhaba.

Ülkeyi ve tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeniyle kendimizi tecrit ediyoruz ve biz, eğitimciler olarak bununla başa çıkmak durumundayız. Bu nedenle bizim için, aslında hepimiz için çok yeni olan bir yolculuğa çıktık: Uzaktan eğitim.

Kafamızda oturmayan bir sürü soru işareti… ‘’Nasıl öğreteceğiz?’’, ‘’Acaba hedef kitlem anlatmak istediğimi anlayabiliyor mu?, ‘’Paylaşmak istediğim bilgiler ne kadar kalıcı olacak?’’, ‘’Bir webcam ve bir mikrofon yardımıyla bir sınıf ortamı oluşturabilir miyim?’’ ve daha da önemlisi; ‘’İnsan olduğumu unutmam değil mi?’’

Merhaba,

Ülkeyi ve tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeniyle kendimizi tecrit ediyoruz ve biz anne, babalar olarak çocuklarımız ve kendimiz için bununla başa çıkmak durumundayız. Bu nedenle yepyeni bir süreçten geçiyoruz: Evde eğitim.

Kafamızda oturmayan bir sürü soru işareti…: ‘’Çocuğumuzun eğitim hakkını nasıl koruyacağız?’’, ‘’Çocuğumuzun eğitimi devam edecek ama nasıl?’’, ‘’Öğretmenini dikkatli bir biçimde dinleyebiliyor mu?’’, ‘’Okula giderken evde çalışmalarını yapması için o kadar uğraşıyorduk, şimdi birebir kaldık, nasıl olacak bu iş?’’ ve daha da önemlisi; ‘’Çocuğumuz bu günleri unutacak mı?’’, ‘’Hayatı boyunca bu günleri nasıl hatırlayacak?’’

Okumaya devam et “Evde Eğitim “Homeschooling” Yeni Mi?”
Share

Kim Korkar Sanal Dersten?

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs önlemleri kapsamında, 2 haftalık bir ara veriyoruz diye başlayan ve Milli eğitim bakanı sayın Ziya Selçuk’un açıklamasıyla 30 Nisan’a uzatılan süreçte bu duruma hiçbirimiz şaşırmamıştık, zira virüs tüm hızıyla yayılmaya devam ediyordu; bu uzatmayı bekliyorduk ama bir şey için hiçbirimiz tam olarak hazır değildik: Uzaktan Eğitim.

Belki bir çoğumuz bir webinara katılmıştı ya da konferans görüşmesi yapmış hatta bir eğitimi online bir ortamda dinlemişti; ama pek çoğumuz olağan derslerimizin akışında böyle bir ara vermeyi beklemiyorduk ve itiraf edelim, hazır değildik. Teknolojik altyapı, dersler nerede ne zaman yapılacak gibi teknik detaylardan bahsetmiyorum tabii ki; bahsettiğim ve hazır olmadığımız şey aslında kendimizi perşembe günü okuldan normal bir şekilde eve gidip, bir anda tüm bu meselelerin içinde bulmuş olmamız.

Her şey çok hızlı gelişti ve bir anda hepimiz evde hapsolmuş, çocuklarımıza nasıl ulaşacağımızı düşünmeye başlamıştık. Saatler süren konferans görüşmeleri, telefon görüşmeleri ve araştırmalarla tam 1 hafta içinde uzaktan eğitim programları tasarlamıştık.

Okumaya devam et “Kim Korkar Sanal Dersten?”
Share